CIRCUS-excursie: grid shield in Lochem-Oost
Ruim zeventig huishoudens in Lochem-Oost besloten om zeven duurzame thema’s te onderzoeken. Mogelijke problemen met het elektriciteitsnet was er een van. Na eigen onderzoek werd duidelijk dat door het toenemende aantal elektrische auto’s en warmtepompen in Lochem-Oost de elektriciteit af en toe kan en zal uitvallen. Reden om op zoek te gaan naar oplossingen.
Lochem-Oost aan de slag
Eline Schuttinga legt uit hoe de buurt in actie kwam: 200 huishoudens werden uitgenodigd om mee te doen, 76 huishoudens reageerden. Samen besloten ze om zeven thema’s verder te onderzoeken: verwarming, isolatie, zonnepanelen, elektrisch rijden, groene buurt, groene tuin en belasting van het elektriciteitsnet. Onderling deelden de groepen de informatie die ze hadden verzameld en de ideeën die waren ontstaan.
Het leidde o.a. tot een buurtmarkt waarbij bedrijven hun producten presenteerden en kinderen leuke dingen konden doen die met de natuur te maken hadden. Denk aan vogelvoederhuisjes maken en een film over het leven in de bodem om je heen. Het leidde ook tot contact met de organisatie E Laad, die cijfers gaf over het elektriciteitsverbruik en het vermogen van het elektriciteitsnet in Lochem-Oost.
Elektriciteit: het netwerk en ons verbruik
Mart Schouten vertelt hoe zijn themagroep ontdekte dat er in de buurt op dit moment al vrij veel elektrische auto’s en warmtepompen zijn. En het ziet ernaar uit dat dit aantal nog verder zal toenemen voor 2040. De drie transformator- of elektriciteitshuisjes in Lochem-Oost zullen hierdoor op den duur overbelast raken, mits er geen actie wordt ondernomen. Stapsgewijs ziet dat er als volgt uitzelf:
- Zo veel mogelijk besparen op je energieverbruik (ook goed voor je portemonnee);
- Zo goed mogelijk zelf het energieverbruik in je huis managen: niet alle apparaten tegelijk op vol vermogen aanzetten, maar bijvoorbeeld de elektrische auto op vol vermogen laden zodra iedereen naar bed gaat;
- Een grid shield installeren, waardoor je elektriciteitsverbruik automatisch wordt geregeld zodat je er zelf niet constant op hoeft te letten.
Grid shield
E Laad ontwikkelde grid shield: een beschermend schild (shield) voor het elektriciteitsnet (grid). De verzendermodule van dit systeem wordt in een transformatorgebouwtje (middenspanningsstation) geplaatst. Deze module staat in contact met de ontvangermodule die bij elke laadpaal en/of warmtepomp wordt geplaatst in de buurt die door het middenspanningsstation van stroom wordt voorzien. Grid shield houdt het verbruik en de netspanning in de gaten stuurt een commando naar laadpalen en/of warmtepompen zodra uitval van elektriciteit dreigt. De elektrische auto’s gaan hierdoor tijdelijk niet of langzamer laden en ook warmtepompen kunnen bijvoorbeeld een half uurtje worden uitgeschakeld (wat je niet of nauwelijks zult merken).
In een filmpje demonstreert Marisca Zweistra, directeur van E Laad, hoe grid shield werkt bij laadpalen.
Wat het de buurt opleverde
De buurt neemt nu deel aan een pilot met grid shield van E Laad. Maar er gebeurt meer: de bewoners isoleren hun huizen (steeds beter), laten zonnepanelen plaatsen, er is aandacht voor groen en biodiversiteit. En niet onbelangrijk: er is veel meer contact tussen buurtbewoners. Mensen helpen elkaar, steken elkaar aan en merken dat je samen echt verder komt dan alleen.
Samenhang
Na afloop van de presentatie bleven alle bezoekers nog een tijdlang zitten om hun eigen ervaringen en ideeën met de groep te delen. Ook die van de buitenlandse gasten (Ierland, Frankrijk en België) waren interessant om te horen.
Het was inspirerend om te horen hoe de mensen in Lochem-Oost elkaar zijn gaan helpen en enthousiasmeren. Dat er door zo’n buurtinitiatief veel meer onderling contact en samenhang ontstaat. Uitgangspunt is duurzaamheid, maar de buurtbewoners bepalen zelf wat ze belangrijk vinden. Vooral dat blijkt de sleutel tot het succes van een buurtaanpak.
Meer informatie: CIRCUS-project