CIRCUS-excursie in Almen: een eigen energiegemeenschap opzetten
Directeur Bob Duindam spreekt van een avontuur: LochemEnergie is op zoek naar energiegemeenschappen. Simpel gezegd: bewoners die zelf hun energie willen opwekken en onderling verdelen.
In het Dorpshuis in Almen heeft zich een twintigtal belangstellenden verzameld. Inwoners van Almen en andere delen van de gemeente Lochem mengen zich met deelnemers aan de conferentie van het Europese CIRCUS-project die dezer dagen plaatsvindt. De voertaal is Engels, want er zijn bezoekers uit Duitsland, België, Frankrijk en Ierland.
“We zijn er om elkaar te helpen,” zegt Duindam, een uitgangspunt dat volgens hem beter werkt dan alles overlaten aan bedrijven met aandeelhouders die geen band hebben met de lokale bevolking.
Uitgangspunten
Walter van den Nieuwenhuizen van de Vereniging Almens Belang begint met het noemen van de uitgangspunten voor het project waarmee hij met dorpsgenoten is begonnen: het onderzoeken of ze een energiegemeenschap kunnen opzetten. Ze hanteren drie principes:
• gerechtigheid
• het moet goed zijn voor de planeet
• het moet goed zijn voor de eigen portemonnee
Almen lijkt een ideale plek voor Local4Local, zoals het principe van delen van eigen energie ook in andere delen van Nederland wordt genoemd. Van den Nieuwenhuizen beschrijft: Almen is een klein dorp met 1225 inwoners en 550 huizen, een school, een museum, een supermarkt, een dorpshuis, een sporthal, een zwembad en diverse horeca-gelegenheden. Vrijwel iedereen is er aangesloten op een e-mailsysteem om onderling te communiceren.
Onderzoek
Er is een Dorpsplan 2023-2027 opgesteld met 15 projecten en daarvan is het streven om Almen energie-neutraal te maken er een van. Intussen is een groep Almenaren begonnen met het ontwikkelen van een visie en is de expertise van LochemEnergie erbij betrokken.
Het plan is om in januari een simulatie opzetten met een looptijd van een jaar, een onderzoek waarbij bewoners gaan bijhouden hoeveel energie ze opwekken en gebruiken. Dat levert profielen op die inzicht geven wat er in alle seizoen en tijden door de dagen heen gebeurt in de individuele woningen. Duindam legt uit: “Dat is van belang voor de voorspelbaarheid.”
Meer nodig
Hij benadrukt ook dat er meer nodig is dan zon: “We denken aan biogas, windenergie, warmtekrachtkoppeling.” En goede wetgeving. Op 1 januari 2025 treedt de nieuwe Energiewet in werking – die overigens net deze week in de Eerste Kamer wordt behandeld – en die geeft vooral veel ruimte aan de grote energieleveranciers.
De bijeenkomst eindigt met een aardige uitwisseling van vragen en ervaringen van de bezoekers uit onder meer België en Ierland, maar ook van uitleg van een boer uit de omgeving die er de afgelopen jaren in is geslaagd om minder energie te gebruiken en vooral zelf veel opwekt met onder meer een water-water-warmtepomp.
Meer informatie: CIRCUS-project