Nieuws        Agenda

 

 

portret 7 bestuursleden LochemEnergie
Het nieuwe bestuur van LochemEnergie / Foto Jaap de Boer

Inkijkje in onze nieuwe strategie

Een vol programma op de Algemene Ledenvergadering van LochemEnergie. Op woensdag 29 mei kwamen zo’n 60 leden samen in de Molenzaal van het Stadshuus in Lochem. Zij zagen onder meer voorbijkomen: nieuwe bestuursleden, de windenergieprojecten én de eerste schets van een nieuwe strategie voor LochemEnergie.

Hans Geerlink – nu nog voorzitter – opende traditioneel de vergadering met enkele ‘verplichte nummers’. Zo werden de jaarcijfers en de controle van de kascommissie daarop gepresenteerd. Beide werden goed bevonden door de aanwezige leden. Een gunstige bijkomstigheid: de kascommissie was op zoek naar een nieuw lid en in die behoefte werd gelijk voorzien in de vergadering.

Daarna lichtte Nico de Vos de windenergieprojecten van LochemEnergie toe. Na het afscheid van het project IJsselwind bij Eefde is LochemEnergie momenteel betrokken bij twee locaties waar windmolens zijn voorzien. Aan de Papenslagweg, richting Markelo staan drie windmolens op de planning. Daarnaast ligt er langs de A1 tussen Wierden en Deventer een zoekgebied voor nieuwe windmolens. Weliswaar net buiten het grondgebied van de gemeente Lochem, maar LochemEnergie is – samen met andere coöperaties – toch deelnemer in dit plan. 

Windenergie

De stand van zaken in het kort. De plannen zijn uitgewerkt en de procedures lopen. Ook de inspraak met de omgeving is op gang gebracht. Gezien de discussie rondom windenergie en de ambtelijke doorlooptijden vergt het een lange adem om windmolens daadwerkelijk te realiseren. Anders dan tijdens andere avonden leidt het onderwerp windenergie tijdens deze ALV niet tot veel vragen of discussie.

Afscheid bestuurders

Dan is het tijd om afscheid te nemen van enkele bestuurders en nieuwe verse krachten te verwelkomen. Carolien van Hemel zat ruim tien jaar in het bestuur van LochemEnergie, lang in de rol van secretaris. Ze maakte veel mee, maar nu is het tijd om het stokje over te geven. Rob ten Berge zat korter in het bestuur, zo’n anderhalf jaar.

Als nieuwe bestuursleden worden voorgesteld: Petra van Oosterbosch, Menno ten Heggeler en Arno Groenendijk (op de voorste rij op bijgaande foto). Onder andere de rol van secretaris en de rol van voorzitter zullen de komende tijd naar iemand anders gaan. Het publiek verwelkomt de drie nieuwe bestuurders met een groot applaus. 

Nieuwe strategie

Dan is er nog één onderdeel over op de Ledenvergadering, maar niet het minste. Een werkgroep boog zich het afgelopen jaar intensief over een nieuwe strategie voor LochemEnergie. 

De wereld verandert immers in hoog tempo, zo betoogt directeur Bob Duindam. Onze woningen worden steeds duurzamer én slimmer: o.a. door zonnepanelen, warmtepompen of batterijen. Die nu, of straks, allemaal elektronisch worden aangestuurd.

Daar hoort een energielevering bij die ook steeds slimmer, maar ook ingewikkelder wordt. Met prijzen die sterk fluctueren. Soms is een kilowattuur erg duur, maar soms zijn er ook zelfs negatieve energieprijzen. Kortom: de energiemarkt is een verdienmodel geworden en het wordt er niet overzichtelijker op voor de consument. Bovendien dreigt er een kloof tussen huiseigenaren die invloed hebben op hun energiecontract en huurders die dat niet hebben.

LochemEnergie is een coöperatie voor alle Lochemers en wil gelijke kansen en duidelijkheid creëren voor iedereen. In Lochem wordt gelukkig al heel veel energie lokaal opgewekt. Als we erin slagen die energie eerlijk te verdelen tegen een redelijke prijs, dan profiteert iedereen daarvan. Wat kunnen wij in de veranderende energiemarkt betekenen?

De werkgroep besprak vele ideeën over dit thema en werkte uiteindelijk drie plannen uit.

  1. Local4Local. Lokaal opgewekte energie lokaal gebruiken. Dat kan via het aansluiten bij het landelijk initiatief Local4Local. De voorwaarde is een coöperatie om de lokaal opgewekte energie ook lokaal te verdelen. Nu wekken we in Lochem voornamelijk zonne-energie op. Deze piekt overdag en zakt ’s avonds en ’s nachts in. Willen we Local4Local optimaal inzetten, dan is het belangrijk om ook energiebronnen te hebben tijdens de andere uren.
  2. Als vervolgstap: energiemanagement. Hoe kun je de lokaal opgewekte energie zo slim mogelijk verdelen? Waar wordt wanneer welke energie gebruikt? Hier zetten we lokaal technologie in om de opgewekte energie zo slim en zuinig mogelijk te verdelen.
  3. Zijn de voorgaande stappen op orde? Dan kan LochemEnergie wellicht zelfs energieleverancier worden. Daar zitten wel voorwaarden aan, het betekent bijvoorbeeld dat je 24 uur per dag, 365 dagen per jaar energie moet kunnen leveren en landelijk zou moeten kunnen werken.

Deze plannen zijn niet allemaal in een paar jaar gerealiseerd. Ze vormen een visie voor de toekomst. De eerste stap is Local4Local, daar zetten we al stappen in. Daarover meer in een volgende ledenvergadering komend najaar.


Contact

tel. 0573 764007

info@lochemenergie.net

• Heel specifieke vraag?

 Klik hier en vul het formulier in

Bezoekadres

Markt 3  
7241 AA Lochem

(Stadshuus)

Inloop op dinsdag, woensdag en donderdag, tussen 9 en 12 uur

NB: beperkt in juli, augustus en rond de kerst

Postadres

LochemEnergie
Postbus 286
7240 AG Lochem

Coöperatie LochemEnergie U.A.

Kamer van Koophandel: 53440722

© 2024 

Ga naar de inhoud