Kennis

Kleine energiebesparing

Stappenplan slim verduurzamen

Als je je huis wilt verduurzamen moet je eerst weten hoe het er nu voorstaat. Dat betekent dat je je huidige jaarlijkse of maandelijkse energiegebruik moet weten. Maar ook naar welke apparaten de energie precies toe gaat. Verder moet je precies weten waar de energie naar buiten weglekt. LochemEnergie heeft een stappenplan gemaakt om je huis slim te verduurzamen.

Jaarafrekening energie
De eerste informatiebron is de jaarlijkse afrekening van je energieleverancier. Zit je boven het gemiddelde maar heb je wel een gemiddeld huis? Dan moet er echt iets gebeuren, bijvoorbeeld afregeling van de CV-installatie of de warmtepomp.

HanzeBox
De HanzeBox is een energieverbruiksmanager die jouw energieverbruik live via je telefoon of computer in beeld brengt. Je kunt er bijvoorbeeld grote energieslurpers en sluipstroom mee opsporen.

LochemEnergie geeft 24 energiebespaartips waarmee je direct energie bespaart. Denk aan het aanpassen van je eigen gedrag (bijv. geen gordijn voor je verwarming hangen) en aan het kopen en aanbrengen van goedkope energiebespaarproducten (bijv. radiatorfolie aanbrengen).

De 24 tips zijn geschikt voor iedereen, ook mensen in een huurhuis. Je kunt de 24 energiebespaartips bovenaan op deze pagina lezen. Je kunt ze ook in de vorm van een A3-poster krijgen op het kantoor van LochemEnergie, Stadshuus Lochem. Tip: Hang hem op een plek waar jij en evt. andere gezinsleden vaak komen, zodat je er steeds aan herinnerd wordt.

Nadat je precies weet waar de energie in je huis heen gaat en welke besparings- of opwekmogelijkheden voor jou interessant zijn, kun je gaan kiezen uit isolatie, dubbel glas, misschien verwarmen zonder gas, of de aanschaf van zonnepanelen. In veel gevallen kun je daarbij gebruikmaken van aantrekkelijke subsidiemogelijkheden. Raadpleeg daarover de energiecoach.

Afhankelijk van je concrete situatie bepaal je samen met de energiecoach wat voor jou haalbaar is. Dat doe je vanuit de technische invalshoek en vanuit de financiële mogelijkheden, maar steeds gericht op de werkelijke besparingsmogelijkheden.

Isolatie

Isoleren is een van de belangrijkste eerste stappen voor de energiebesparing in je huis. Maar simpelweg alles dichtstoppen werkt niet. Een goede balans tussen isolatie, ventilatie en comfort is een vak. Zeker bij oude huizen. 

Bij isolatie zijn er veel mogelijkheden. Denk aan binnengevelisolatie, buitengevelisolatie, bodemisolatie, glasisolatie of dakisolatie. Wat werkt het beste voor jouw huis?

Meer weten? Schakel een energiecoach of energieadviseur in.

Zonnepanelen

Door het gebruik van zonnepanelen vermindert de CO2-uitstoot en word je minder afhankelijk van je elektriciteitsleverancier. Daarnaast daalt de energierekening en stijgt de waarde van je woning. Zonnepanelen gaan wel 25 jaar mee en de aanschafkosten kun je in 3 tot 4 jaar terugverdienen.

Is je dak niet geschikt, denk dan eens aan collectieve opwek van zonne-energie.

Op de website Zonatlas (zonatlas.nl/lochem) kun je ontdekken of zonnepanelen iets voor jou zijn. 

De energiecoaches van LochemEnergie kunnen je ook informatie geven over zonnepanelen en alles wat daarbij komt kijken. Lees meer over de energiecoaches of leg contact.

 

Via burgercoöperatie LochemEnergie zijn er collectieve acties waarbij je in contact wordt gebracht met betrouwbare bedrijven, die na een afspraak voor goede een offerte zorgen. Deze bedrijven beginnen vaak sneller aan de installatie dan andere, omdat ze via LochemEnergie veel opdrachten binnen krijgen.

Je kunt ook een collectieve actie in je buurt te starten. LochemEnergie kan daarbij helpen: met haar ervaring en kennis, maar ook met middelen zoals flyers en enquêtes. Natuurlijk kun je ook bij LochemEnergie informeren of er al een actie bij jou in de buurt loopt.

> Meer informatie over de buurtaanpak

Als je dak niet geschikt is voor zonnepanelen, denk er dan eens over om deel te nemen aan projecten met collectieve opwek. LochemEnergie plaatst zonnepanelen op bestaande grote daken van bedrijven en andere gebouwen. Deze panelen kun je kopen, in ruil voor belastingvoordeel.

Meer informatie vind je  hier: Collectieve zonnedaken

Warmtepompen

Een warmtepomp is een aardgasvrij (dus duurzaam) alternatief voor de-cv-ketel. In veel gevallen is het aanschaffen van een warmtepomp de laatste stap in het verduurzamen van een huis.

Een warmtepomp onttrekt warmte aan de omgeving: aan de lucht, de bodem of het grondwater. Deze warmte zet de pomp om naar warmte voor de woning. Het werkt net als bij een koelkast, maar dan andersom. Een koelkast haalt warmte uit het koel- en vriesvak. Die warmte wordt via buizen achter de koelkast afgegeven aan de omgevingslucht. Hier gaat de warmte dus van binnen naar buiten. Bij een warmtepomp wordt de warmte uit de omgeving gehaald (buiten) en wordt deze overgebracht naar de ruimtes in de woning (binnen).

De energiecoaches van LochemEnergie weten ook veel over warmtepompen. Lees meer over de energiecoaches of leg contact.

Sedumdak

LochemEnergie maakt zich ook sterk voor het gebruik van sedum beplanting op (min of meer) platte daken. Op deze daken kun je het plantje sedum laten groeien en daarmee energie besparen.

In het kort de voordelen van een sedumdak op een rij: 

  • doorstaat alle soorten weer
  • je dakbedekking blijft jaren langer goed
  • tijdens warme dagen blijft je huis onder het platte dak koeler, tot wel 6 graden
  • het kan goed samen met zonnepanelen
  • vriendelijk voor bijen, vlinders, etc.
  • weinig verzorging nodig  

Heb je interesse in een actie collectieve inkoop sedumdak en wil je graag een offerte ontvangen?

> Laat het weten via: sameninkopen@lochemenergie.net

Contact

tel. 0573 764007

info@lochemenergie.net

• Heel specifieke vraag?

Klik hier en vul het formulier in

Bezoekadres

Markt 3  
7241 AA Lochem

(Stadshuus)

Inloop op dinsdag, woensdag en donderdag, tussen 9 en 12 uur

NB: beperkt in juli, augustus en rond de kerst

Postadres

LochemEnergie
Postbus 286
7240 AG Lochem

Coöperatie LochemEnergie U.A.

Kamer van Koophandel: 53440722

© 2024 

Ga naar de inhoud