Projecten
Biogas
Fossiel aardgas heeft z’n langste tijd gehad. Biogas uit mestvergisting is een groen alternatief. LochemEnergie heeft meegewerkt in het H2UB Laren project. Doel is om met een grote groep veehouders rundveemest te vergisten en het biogas in een leidingenstelsel te verzamelen en te gebruiken voor de lokale industrie.
Organische reststromen
In principe kan biogas gemaakt worden uit allerlei organische reststromen van mens, plant en dier, waarmee zonder klimaatbelasting een grote bijdrage kan worden geleverd aan de groene energiebehoefte. Als dit proces bruikbaar blijkt te zijn, zou dat ook een belangrijke ecologische verbetering betekenen omdat het veel minder energie vergt en de emissies van ammoniak en koolstofdioxide sterk worden beperkt.
26 veehouders uit Laren en Lochem hebben een vergunning aangevraagd voor de bouw van een mestvergister op hun erf om biogas te kunnen maken.
Van biogas naar waterstof
Een volgende stap is dat de mestvergisters met elkaar worden verbonden worden door een hub, een gasleidingenstelsel. Van daaruit kan het biogas dan verder worden verwerkt tot waterstof. LochemEnergie levert een bijdrage aan dit onderzoek in de vorm van chemisch en technologisch advies. Veel andere veehouders rondom Lochem hebben al belangstelling getoond om in de nabije toekomst mee te doen.
Laatste nieuws over Projecten
Provincie weigert starten procedure windpark
Inkijkje in onze nieuwe strategie
Plan voor 4 windmolens bij Deventer
Eerste Kamer kiest voor saldering
‘Aan de slag met windenergie’
Remeha: introductie eerste waterstofketel in Nederland, in Lochem
Waterstof als energiebron
In de wijk Berkeloord, een beschermd stadsgezicht in Lochem, worden twaalf monumentale woningen verwarmd met waterstof via het bestaande aardgasnet. Een primeur in de wereld. In deze pilot wordt, op verzoek van de bewoners, onderzocht of waterstof een goed alternatief is voor aardgas voor het verwarmen van woningen.
Hydrogen to Lochem (H2L)
Waterstof kan een goed alternatief zijn voor bijvoorbeeld woningen die moeilijk te isoleren zijn en waarvoor elektrische warmtepompen geen oplossing bieden. Of in wijken waar geen warmtenet kan worden aangelegd. Een bijkomend voordeel is dat voor het transport van waterstof naar de woningen gebruik gemaakt kan worden van de gasleidingen die al in de grond liggen.
Waterstof-pilot H2L Berkeloord
De pilot in Lochem is gestart in 2023 en duurt drie jaar. Zo kan voldoende ervaring worden opgedaan tijdens koude winters. De ervaringen worden vervolgens gedeeld met andere netbeheerders die plannen hebben voor vervolgprojecten met meer bewoners.
De pilot in Lochem is een samenwerking van Alliander, Remeha, Westfalen Gassen Nederland BV, Kimenai Installatiebeheer BV, Belangenvereniging Beschermd Stadsgezicht Berkeloord (BBSB) en LochemEnergie. Mogelijk gemaakt door de gemeente Lochem en provincie Gelderland. Lees hier meer over de samenwerkingspartners.
Voortgang
Ook in Engeland wordt hard gewerkt aan een overstap op waterstof.
De Engelse netwerk groep Hello Hydrogen (van netbeheerders, gasleveranciers en ketelfabrikanten) is begin 2024 komen kijken.
Meer informatie
Het hoofddoel van het door de Europese Unie gesubsidieerde pilotproject Hydrogen to Lochem (H2L) is ‘het demonstreren van waterstof (via de bestaande gasinfrastructuur) als hernieuwbare energiedrager in monumentale panden met behoud van het monumentale beschermde stadsbeeld dat als economische en technische showcase dient voor een snelle en succesvolle uitrol naar andere wijken.’
Kosten voor deelnemers (prijsinformatie H2)
Specifiek voor de pilot wordt door LochemEnergie waterstof ingekocht. Aangezien waterstof (zowel grijze als groene) duurder is dan aardgas is er een subsidie toegekend door de Provincie Gelderland en de EU (REACT programma). Dit betekent ook dat de waterstoflevering beperkt is tot de gebruikers binnen de pilot. Ze hoeven niet meer te betalen dan dat zij anders voor aardgas betaald zouden hebben.
H2L Testlocatie op Kiwa-terrein
Voordat het project echt van start ging, is er een waterstof demowoning gebouwd op het Kiwa-terrein. Hier werd alles onder verschillende omstandigheden getest, en werden en worden de installateurs getraind.
Lees meer over het Kiwa/Alliander Hydrogen Experience Center (de waterstof demowoning).
Geschiedenis
Lees meer over wat er vooraf ging aan het pilotproject (pdf).
Eerste rapportage
Op 13 december 2023 verscheen de eerste rapportage van Alliander (pdf).
Voor meer informatie: info@lochemenergie.net
Media-aandacht december 2022
Rond de start van het project is er veel aandacht in de media geweest, ook in het buitenland. Hieronder een selectie:
- Reuters: Winter warmer? Dutch homeowners put hydrogen heating to the test
- 1V EenVandaag: Eerste woonwijk ooit aangesloten op waterstof: Lochem heeft de wereldprimeur
- nu.nl: Huizen verwarmd met waterstof: groene toekomst of verspilde energie?
- rtlnieuws.nl: Waterstof verwarmt komende jaren monumentale huizen in Lochem
- Omroep Gelderland: Op waterstof zitten ze er in Lochem warmpjes bij
- Change.inc: Wereldprimeur: eerste woningen verwarmd met waterstof via bestaand aardgasnet
- allesoverwaterstof.nl: In Lochem brandt in 12 woningen de waterstof CV ketel
- Waterstof Magazine: Nederland: wereldprimeur met 100% waterstof in woonhuizen in Lochem
- installatie.nl: Sleutelen aan wereldprimeur waterstofketel
- Duurzaam ondernemen: Wereldprimeur: Alliander verwarmt woningen met waterstof via bestaand gasnet
- Solar Magazine: Wereldprimeur Alliander: eerste 12 woningen met waterstof verwarmd via gasnet
Windenergie
Lochem Energie is betrokken bij enkele initiatieven die grootschalige opwek van energie via windmolens op het land willen realiseren. Windenergie op land zorgt voor veel discussie, buiten en binnen LochemEnergie.
Wat vooraf ging
Vanaf de oprichtingsdatum van Lochemenergie in 2010 heeft het verlangen om zelf energie op te wekken met wind op de agenda gestaan. Daarbij realiseert LochemEnergie zich terdege dat windmolens niet altijd kunnen rekenen op warme bijval in de directe omgeving van deze molens. Het is fantastisch dat met turbines 24 uur per dag energie kan worden opgewekt. Maar het is tegelijkertijd duidelijk dat de nabijheid van turbines door omwonenden kan worden gezien als bezwaarlijk.
In dat spanningsveld heeft LochemEnergie de voorwaarden, waaraan een eventuele actieve rol van LochemEnergie in een windproject moet voldoen, scherp omschreven. Als de turbines een plaats krijgen in de eigen gemeenschap, moet de gemeenschap invloed hebben op de realisatie en moet het project voor minstens 50 procent in eigendom zijn van de eigen gemeenschap. LochemEnergie verbindt actieve deelname aan waarborgen voor de omgeving, invloed van de omgeving en de mogelijkheid om te participeren door de omgeving. Kortom: invloed op het minimaliseren van de lasten en maximaal meegenieten van de lusten.
Eigen opbrengst en commercie
Natuurlijk levert eigen opwek ook eigen opbrengsten op. LochemEnergie is echter een burgercoöperatie. Dat betekent dat belangrijke beslissingen alleen doorgang vinden als de meerderheid van de circa 1400 leden daarmee instemt. En die zullen dat alleen doen als er een goede bestemming is voor het geld dat binnenkomt. Omdat de opbrengsten niet de primaire drijfveer vormen, ontstaat ruimte voor financiële compensatie voor en invloed van de omgeving.
Commercie aan banden
LochemEnergie levert zich niet uit aan commerciële partijen. Zij zou het allerliefst helemaal zelfstandig windenergie willen opwekken. Dat is gezien de complexiteit en de financiële omvang van windprojecten bijzonder lastig. LochemEnergie kan en mag zich verbinden aan commerciële partijen, maar doet dat alleen als zo’n partij akkoord gaat met de voorwaarden waaraan een project volgens de door LochemEnergie vastgelegde voorwaarden moet voldoen.
Project Papenslagweg
Energiecoöperatie LochemEnergie, Walow BV en duurzaam energiebedrijf Pure Energie hebben een initiatief voor drie moderne windmolens in de gemeente Lochem, ten oosten van Exel, nabij de Papenslagweg. Dit windpark kan een grote bijdrage leveren aan een energieneutraal Lochem.
De initiatiefnemers gaan uit van moderne windmolens: een ashoogte van circa 180 meter en een rotordiameter van circa 200 meter. Daarmee is de tiphoogte circa 280 meter. Grotere windmolens wekken meer duurzame elektriciteit op. Als de wieken twee keer zo lang worden, wekt een windmolen vier keer zoveel op. De verwachte opbrengst van de drie beoogde windmolens samen is circa 90 miljoen kilowattuur (kWh) per jaar. Dat is circa 48 procent van het totale elektriciteitsgebruik in de gehele gemeente Lochem. Daarmee kan dit windpark een grote bijdrage leveren aan het doel van Lochem energieneutraal in 2050.
> Meer informatie op de website van Windpark Papenslagweg
Windmolens langs de A1 bij Deventer
Informatie hierover in het nieuwsbericht Plan voor 4 windmolens bij Deventer.
Contact
tel. 0573 764007
• Heel specifieke vraag?
Bezoekadres
Markt 3
7241 AA Lochem
(Stadshuus)
• Inloop op dinsdag, woensdag en donderdag, tussen 9 en 12 uur
NB: beperkt in juli, augustus en rond de kerst
Postadres
LochemEnergie
Postbus 286
7240 AG Lochem