Verslag ALV 27-11-2024: nieuwe horizonten
In het Stadshuus vult een 100-tal mensen de Molenzaal voor de najaarseditie van de Algemene Ledenvergadering van LochemEnergie. De avond biedt verschillende nieuwe en verrassende inzichten en uitzichten voor onze energiecoöperatie.
De kersverse bestuursvoorzitter Petra van Oosterbosch leidt de vergadering eerst langs de vaste punten vaststellen agenda en goedkeuren van de notulen van de vorige ledenvergadering.
Jaarplan 2025
Vervolgens neemt directeur Bob Duindam de plannen voor komend jaar door:
- het CIRCUS-project zetten we voort.
- energiecoaches verbreden hun werkzaamheden: hier alleen huishoudens maar ook kleine mkb-bedrijven kunnen advies krijgen over isolatie en verdere verduurzaming. Een aantal coaches is gestopt en er zijn ook enkele nieuwe energiecoaches bij gekomen. Extra vrijwilligers zijn welkom! Meer informatie op onze website.
- Energiehulp (voorheen Energierekening Onbetaalbaar) gaat door met ondersteuning van mensen bij energiearmoede. De kans bestaat dat na 2025 de subsidie stopt.
- we zetten de buurtaanpak voort. Was in 2023 een groot succes. Dit jaar wat minder vanwege het zakken van de prijzen voor gas en stroom. Er is een nieuw team geformeerd dat sinds enkele maanden de draad weer heeft opgepakt.
- het plan voor windmolens langs de A1 van de gemeente Deventer waarin LochemEnergie deelneemt gaat voortvarend verder.
- de opwek van onze eigen zonnedaken is financieel minder geworden door lagere prijzen. ‘Gaan we anders aanpakken,’ aldus Duindam.
- communicatie en administratie zijn twee belangrijke steunpilaren voor de organisatie. Het is belangrijk dat we hiervoor ter versterking snel enkele vrijwilligers vinden. Meer informatie op onze website.
- LochemEnergie overlegt met de gemeente en andere partners over uitbreiding van het aantal deelauto’s. Momenteel is die dienst een te groot financieel risico, mede door het wegvallen van subsidie vanuit de provincie.
- we zetten flink in op Local4Local, het onderzoeken en oprichten van lokale energiegemeenschappen in kernen en buurten. Met name in Almen, Kring van Dorth en wellicht ook op het bedrijventerrein Aalsvoort worden hier concrete plannen uitgewerkt. Meer informatie over Local4Local in dit overzicht.
- nieuw is een project onder de naam 3×80, de grootste kleinverbruik-installaties die LochemEnergie heeft bij de collectieve zonnedaken (80 staat voor het aantal ampères). Die worden vaak maar voor 30 procent gebruikt en we gaan onderzoeken of we ze efficiënter kunnen gaan gebruiken. Voornemen is onder meer om bij drie bestaande aansluitingen extra opwek te installeren in de vorm van kleine windturbines of WKK’s (warmtekrachtkoppeling).
Begroting 2025
Terugtredend voorzitter Hans Geerlink neemt de begroting voor volgend jaar door met de vergadering. Die heeft op een totaal van 915.000 euro een tekort van 29.900 euro. Een belangrijke oorzaak is de verminderde opbrengst van de collectieve zonnedaken vanwege gedaalde stroomprijzen. ‘We gaan heel erg ons best doen om niet op dat tekort uit te komen’, belooft Geerlink, ‘bij voorbeeld door het promoten van onze laadpalen in de gemeente.’ En verder wijst hij erop dat de begroting met grote voorzichtigheid is opgesteld, dus het tekort zou kunnen meevallen. Want liever teren we niet in op het eigen vermogen van 148.000 euro.
Ten slotte meldt Geerlink dat het ledental van de coöperatie intussen is gegroeid tot 1406 leden.
Biomeiler
Harry Katgert van zusterorganisatie LochemEnergie Warmte geeft een enthousiaste uitleg over de biomeiler die hij met een groot aantal partners heeft gebouwd en die nu bezig is op stoom te komen voor spoedig gebruik voor de verwarming van het woonhuis van René Lubberdink in Barchem. Meer informatie onze website: biomeiler
Verduurzamen warmtenet Molengronden
LochemEnergie helpt de bewoners van 45 woningen aan de Torenmolenstraat en Rosmolenstraat in de wijk Molengronden met het in gang zetten van de renovatie van hun warmtenet, zo horen we Tonnie Tekelenburg vertellen. Dat is in de jaren 90 van de vorige eeuw aangelegd en intussen enkele keren van exploitant gewisseld. De eigenaren van de woningen willen de renovatie en eigendom graag in eigen hand nemen. De gemeente is welwillend om medewerking te verlenen. Maar met name de renovatie van het ketelhuis en het leidingnetwerk vragen eerst nog om een gedegen onderzoek.
Plussen en minnen van thuisaccu’s
Vrijwilliger Dick Meijer neemt de aanwezigen mee in de wazige wereld van de thuis- en buurtbatterijen. ‘Het accuverhaal is eigenlijk China-promotie,’ zo opent hij zijn presentatie. Want alle batterijen die nu worden aangeboden komen uit dat land, ook als er een Europese merknaam op is geplakt.
Zijn conclusie – en daarmee ook zijn advies – is dat het verstandig is om nog te wachten met aanschaf van een thuisaccu. Aanbieders komen de laatste maanden met aantrekkelijk lijkende rekenvoorbeelden over terugverdienen van de investering, maar volgens Meijer is het zeer de vraag of die voorspellingen gaan uitkomen, gezien de grote onzekerheid op de energiemarkt. Daar komt bij dat de kwaliteit van het accumateriaal sterk kan verschillen.
Er kan veel, maar het is nog steeds duur, zo geldt ook voor buurtbatterijen. Beren op de weg, aldus Meijer: een levertijd van 2 of 3 jaar en wachten op een aansluiting op het energienet.
Wat allemaal niet weg neemt dat accu’s over enkele jaren een belangrijke rol kunnen gaan spelen.
Warmtenetten in Denemarken
Bestuurslid Arno Groenendijk doet uitgebreid verslag van een studietrip naar Denemarken die hij maakte met vrijwilligers Paul Höppener en Henk ’t Hart. Ze bezochten enkele gemeenten met warmtenetten, sommige vergelijkbaar met Lochem qua inwonertal en karakter, en het kantoor van de overkoepelende organisatie van warmtenetten in Denemarken.
Maar liefst 65 procent van de woningen in Denemarken is aangesloten op een warmtenet voor verwarming en warm water. Die warmtenetten zijn vrijwel allemaal opgezet door coöperaties van bewoners. En ze functioneren erg goed, mede door strenge regelgeving. De exploitatie is marktconform en er zijn geen structurele subsidies. Gemeenten garanderen de financiering mits aan de regels wordt voldaan.
De coöperaties gebruiken waar mogelijk goedkope bronnen, zoals restwarmte van bedrijven en vuilverbranding, maar ook biomassa, zonnecollectoren en windenergie (windmolens zijn er minder omstreden omdat ze energie aan de gemeenschap zelf leveren en de prijs laag helpen houden. Uitgangspunt voor de prijs is dat die lager moet zijn dan normaal zonder warmtenet.
Om continu een goede temperatuur te kunnen leveren wordt de warmte opgeslagen in grote watertanks (tot 10.000 kubieke meter) en hier en daar zelfs bassins (tot 200.000 kubieke meter).
Groenendijk: ‘Onze conclusie: warmtenetten zijn een serieuze mogelijkheid voor Lochem.’
Verder onderzoek volgt, evenals overleg met de gemeente en andere mogelijke partners.
Afscheid van oud-gedienden
Alvorens af te sluiten neemt de vergadering afscheid van enkele mensen die zich vele jaren hebben ingezet voor LochemEnergie:
- Bert van Es is bestuurslid geweest vanaf 2015. Hij speelde een rol bij het plaatsen van zonnepanelen op scholen, bij beleid voor vrijwilligers en hij was altijd goed gehumeurd.
- Paul Stolte is in 2010 een van de oprichters van LochemEnergie geweest. Hij was een voortrekker in de beginjaren, regelde veel subsidies, collectieve zonnedaken, de HanzeBox en was zeer actief bij het opzetten van de proef met waterstof in de wijk Berkeloord. Zie onder dit verslag zijn eigen terugblik.
- Hans Geerlink, eveneens een van de oprichters en de ‘rekenmeester van de club’ zoals Petra van Oosterbosch hem beschreef: ‘Iemand die altijd kijkt naar hoe we dingen financieel mogelijk maken die nodig zijn.’ Geerlink treedt uit het bestuur en blijft als vrijwilliger actief binnen LochemEnergie.
En vervolgens trokken de aanwezigen ofwel naar de bar voor een drankje, ofwel gelijk door de storm van die avond naar huis.
Paul Stolte over zijn afscheid
Beste allemaal,
Na 14 jaar ga ik op 1 januari 2025 stoppen met mijn werkzaamheden voor de duurzame energiecoöperatie LochemEnergie u.a. Ik was daar al vóór de formele oprichting in 2011 bij betrokken, en in de periode na de oprichting actief in verschillende rollen, zie ook hieronder.
Velen van jullie weten dat ik de afgelopen jaren mijn activiteiten al enigszins had teruggebracht, helaas mede vanwege gezondheidsredenen, maar nu vanaf 1 januari kan ik helemaal met meer tijd gaan genieten van mijn pensioen, samen met vrouw, kinderen en kleinkinderen, oude en nieuwe vrienden.
In die afgelopen 14 jaar hield ik mij onder meer bezig met:
· Ontwikkeling en realisatie van collectieve (coöperatieve) zonnedaken, incl. inbreng in de landelijke wet-en regelgeving om dit organisatorisch en economisch mogelijk en beheersbaar te maken.
· Projectleider vanuit LochemEnergie bij het smart grid project “Slim Net Lochem” (IPIN Innovatieprogramma van EZ)
· Intensief betrokken bij de ontwikkeling van de LochemEnergie HanzeBox samen met de Deventer start-up HanzeNet, waarmee huishoudens en MKB bedrijven realtime inzicht verwerven in hun energieverbruik en -opwek
· De afgelopen jaren waren natuurlijk buitengewoon interessant vanwege het project H2L (Waterstofproject Berkeloord Lochem), waarmee we als LochemEnergie samen met projectpartners Alliander, Remeha,Kimenai installatietechniek, Westfalen gassen, HanzeNet, en nog vele anderen landelijk en internationaal bekendheid kregen. Het was een heuse wereldprimeur voor de verwarming van bestaande woningen met waterstof via het bestaande gasnet. Niet bedoeld om massaal over te stappen op waterstof maar om te onderzoeken in hoeverre het bestaande aardgasnet hiervoor geschikt zou kunnen zijn. En door dit als pilot uit te rollen in een monumentale wijk (BBSB) in Lochem, was dit een mooie manier om juist deze huizen te verduurzamen waarbij conventionele technieken lastig toepasbaar zijn.
Dank aan iedereen in mijn netwerk waarmee ik jarenlang fijn contact heb gehad, veel interessante dingen heb meegemaakt en veel heb geleerd. De duurzaamheidsstrijd blijft nog lang hard nodig. Wellicht komen we elkaar nog tegen.
Binnen LochemEnergie kun je – als je niet al een contactpersoon hebt – je wenden tot Bob Duindam of Hans Geerlink.
Met vriendelijke groet,
Paul Stolte