Zonnedak Hazelberg geopend
Op zaterdag 19 oktober is het zonnedak op de boerderij van familie Lubberdink officieel in gebruik genomen. Samen met deze familie heeft LochemEnergie hier een zonnedak aangelegd met 141 panelen met een vermogen van 410 Wattpiek. Dat is goed voor circa 45.000 tot 50.000 kWh in een goed zonnejaar.
In totaal hebben 18 mensen zich aangemeld als deelnemer. Ieder van hen heeft in een aantal zonnepanelen geïnvesteerd. Evenredig aan het aantal panelen krijgt een deelnemer hiervan de opbrengst jaarlijks uitgekeerd. Het beheer van het park en de gehele administratie lopen via LochemEnergie.
Onder het genot van een kop koffie met een hapje hebben Paul Stolte en Pim Stuij namens LochemEnergie in een presentatie het gehele proces doorlopen, van de start van het project ruim twee jaar geleden tot aan vandaag. Bij het realiseren van een collectief zonnepark komt veel kijken. Liander moest in het nabijgelegen elektriciteitshuisje een nieuwe trafo plaatsen om alle stroom te kunnen verwerken. En 141 zonnepanelen is een enorm gewicht dat niet zomaar geplaatst kan worden op een dak. Aan de constructie van het dak zijn de nodige aanpassingen gedaan ter versterking.
Ter ere van de openingsceremonie kreeg de familie Lubberdink een mooie bos bloemen.
Dit is het vierde zonnedak dat LochemEnergie dit jaar in gebruik heeft genomen. De andere daken zijn die van een appartementencomplex in Gorssel, een schuur bij de familie Wijnbergen ook in Gorssel en de Witte Kerk in Lochem.
Deze vier projecten tezamen omvatten een kleine 640 panelen, goed voor circa 220.000 kWh groene stroom die teruggeleverd wordt aan het stroomnet.
De projecten worden mogelijk gemaakt door onze deelnemers die investeren en daarvoor een klein rendement krijgen over 15 jaar. Maar minstens zo belangrijk is dat al die deelnemers meewerken om de wereld een beetje groener en duurzamer te maken.
Tot slot: René Lubberdink vertelde de aanwezigen enthousiast zijn verhaal over de geschiedenis van het boerenbedrijf en de omslag naar een duurzame bedrijfsvoering. Rond het bedrijf van Lubberdink gebeuren namelijk nog veel andere innovatieve zaken die helpen bij de verduurzaming. Een honderd jaar oud boerenbedrijf wordt omgebouwd tot natuur-inclusief bedrijf. Met een groep boeren uit de omgeving wordt er voedsel geproduceerd dat zo veel mogelijk lokaal wordt verhandeld (zie www.voedselcoop.eu).
Verder wordt er op het moment een biomeiler gebouwd. Een biomeiler is een enorm grote bak gevuld met compost (in dit geval houtsnippers, plantaardig afval en paardenmest) met daartussen waterslangen. Tijdens de compostering ontstaat warmte die het water in de slangen verwarmt. Dit warme water wordt naar de verwarmingsketel gepompt, waar het wordt gebruikt voor de verwarming van de boerderij. Hiermee bespaart de familie Lubberdink op de jaarlijkse gasrekening.
De biomeiler is ook een project van LochemEnergie (zie Biomeiler).
Al met al was het een geslaagde openingsceremonie bij familie Lubberdink aan de Hazelberg te Barchem.
Pim Stuij